КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Богуславська районна організація
Меню сайту

Форма входу


Пошук

Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 04:08

Головна » 2012 » Лютий » 7 » Профспілки активно долучилися до роботи над прогнозом Державного бюджету України на 2013-2014 роки
14:29
Профспілки активно долучилися до роботи над прогнозом Державного бюджету України на 2013-2014 роки

    Такий прогноз Державного бюджету розроблений Міністерством фінансів уперше. За оцінками фахівців, які взяли участь у «круглому столі» з обговорення прогнозу Державного бюджету України на 2013 та 2014 роки, що відбувся минулого тижня у Мінфіні, практика запровадження складання і публічного обговорення середньострокового бюджету - лише перший крок на шляху вдосконалення бюджетної системи України. Документ побудовано відповідно до положень Бюджетного та Податкового кодексів України, Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», державних цільових програм з урахуванням найкращого досвіду розвинутих європейських країн у сфері середньострокового бюджетного планування. [ ?]
    Основні позиції профспілок стосовно прогнозу Державного бюджету України на майбутні два роки прокоментував заступник Голови ФПУ Г.В.Осовий:
    - Згідно з чинною Генугодою, такі нормативні акти як проект Держбюджету підлягають попередньому обговоренню сторонами соціального діалогу. Спільним представницьким органом профспілок оперативно підготовлено низку пропозицій до цього проекту, а саме – стосовно розрахунку розміру прожиткового мінімуму на основі оновлених наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів і послуг для основних соціальних і демографічних груп населення. Відповідно до діючого законодавства, експертна комісія за результатами проведення науково-громадської експертизи схвалила нові набори ще у минулому році. На жаль, допоки її рішення з цього приводу не легалізовано відповідною постановою Кабінету Міністрів.
     Хочу підкреслити, що це дуже болюче суспільне питання, яке гостро дебатується протягом декількох років. Останній раз такий кошик продовольчих і непродовольчих товарів був затверджений ще у 2000 році і цілком зрозуміло, що він застарів. У Законі України "Про прожитковий мінімум" також передбачено перегляд цього соціального стандарту не рідше, ніж один раз на 5 років. Тому ми ставимо це питання як актуальне, яке має бути вирішено вже під час бюджетного планування на наступний термін.
     Друге актуальне питання стосується розмірів заробітної плати у бюджетному секторі. Саме з Державного і місцевих бюджетів фінансується заробітна плата понад 3,5 млн. працівників – це лікарі, вчителі, працівники культури, соціального забезпечення та ін. Ми просимо врахувати позицію профспілок щодо необхідності продовження практики випереджаючого зростання тарифних ставок заробітної плати у цьому секторі порівняно із загальним зростанням заробітної плати в економіці.
      Безперечно, за рахунок цього можна вирішити питання оплати праці державних службовців, оскільки ставки для них не переглядалися з 2008 року, і знаходяться на низькому рівні. Наприклад, для фахівців середньої ланки у державному секторі - ще досі зберігаються оклади на рівні 600 – 700 грн., коли мінімальна зарплата з 1 січня ц.р. вже встановлена у розмірі 1073 грн. Тобто потрібно ліквідувати дисбаланс в оплаті праці високо посадовців і рядових працівників. Нагадаю, що з 1 січня 2013 року вступає в силу нова редакція закону про державну службу, що потребуватиме великих зусиль, в т.ч. фінансових для забезпечення підняття зарплати держслужбовців до гідного рівня.
     Наступне питання, до якого ми привертаємо увагу розробників головного фінансового документу країни і пропонуємо – не загалом задекларувати, що будуть здійснюватися заходи з розвитку будівництва, а щоб були визначені конкретні розміри збільшення фінансування будівництва житла, для вирішення економічної проблеми (відновлення діяльності будівельної галузі потягне за собою зростання зайнятості металургів, виробників будматеріалів і т.д.). З іншого боку є нагальна проблема збільшити інвестиції у будівництво житла на засадах партнерства держави і громадянина. Громадяни змогли б активізувати свою інвестиційну діяльність, (і так званий середній клас) вкласти свої заощадження у будівництві житла. За оцінками фінансистів, у населення на руках знаходиться близько 60 млрд. доларів США, які не працюють на економіку, і не використовуються як інвестиційні ресурси. Це питання потрібує вирішення за допомогою більш прогресивних фінансових механізмів, які потрібно закласти у процесі бюджетного проектування.
     Потребує вирішення й питання повернення громадянам втрачених заощаджень. За підсумками парламентських слухань з цього питання парламент звертався до уряду, щоб забезпечити складання єдиного реєстру громадян – вкладників та віднайти реальні методи їх повернення. Вважаю, що це потрібно зробити, щоб відновити довіру громадян до влади.
    Коли проект державних показників буде розроблено, то він має бути переданий до СПО профспілок для обговорення й тоді, звісно, у нас і наших колег з членських організацій ще з’являться інші зауваження і пропозиції».
 
Медіа-центр ФПУ
Переглядів: 429 | Додав: adminbogv | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz