КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Богуславська районна організація
Меню сайту

Форма входу


Пошук

Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 17:55

Головна » 2013 » Червень » 21 » Щодо оздоровлення дітей у 2013 році
16:13
Щодо оздоровлення дітей у 2013 році
Із вступного слова Прем’єр-міністра України Миколи Азарова.
Буквально за два тижні розпочнеться сезон літнього оздоровлення дітей. Ви знаєте, якої ваги надає Президент України питанням соціального захисту і забезпечення прав дітей. Право на відпочинок – таке ж важливе, як і право на навчання. Власне, соціальні ініціативи Глави держави спрямовані в першу чергу на забезпечення для дітей здорового способу життя, можливостей для всебічного розвитку.

У літніх таборах, дитячих санаторіях і будинках відпочинку саме такі умови повинні бути створені на належному рівні.

Президент доручив Уряду провести оздоровчу кампанію 2013 року в обсягах не менше, ніж попереднього року. А за фактом у 21 регіоні України - буде оздоровлено більше дітей, ніж торік.

Поточного року Уряд передбачає забезпечити оздоровлення та відпочинок 2 млн. 810 тис. дітей шкільного віку. Це майже 70% загальної чисельності школярів в Україні.

Акцент ми робимо на оздоровленні та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Нинішнього літа в санаторіях і таборах відпочинуть практично 100% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 73% малюків з багатодітних та малозабезпечених сімей, половина дітей-інвалідів – ті, кому призначене санаторне лікування тощо.

Нинішнім літом будуть працювати біля 18 тис. дитячих закладів, з них: позаміських – 716, санаторного типу – 80, дитячих центрів – 6, праці і відпочинку – 511, наметових містечок – 239; таборів з денним перебуванням – більше 16 тис.

Крім того, ми відновлюємо роботу 18 закладів оздоровлення, які не функціонували у минулому році.

Підкреслю, що літній відпочинок стовідсотково забезпечений фінансовими ресурсами. Тому вимагаю від Державної казначейської служби і відповідних розпорядників бюджетних коштів забезпечити ритмічне, у повному обсязі фінансування дитячих закладів.

Усе це велике і клопітке господарство. Сьогодні відповідні комісії за участі представників місцевих органів виконавчої влади, санітарно-епідеміологічних служб та пожежної охорони завершують перевірку готовності закладів до прийому дітей. Я вимагаю від цих комісій безумовної принциповості та ретельності.

Доручаю Віце-прем'єру Костянтину Грищенку разом із Міністром соціальної політики Наталією Королевською та Міністром у справах молоді та спорту Равілем Сафіулліним поточного тижня провести селекторну нараду щодо готовності закладів до літнього відпочинку дітей та доповісти результати Уряду на наступному засіданні.

На що треба звернути особливу увагу?

Перше: ніяких компромісів у питаннях побутових, санітарно-гігієнічних умов та належного лікування і медичної допомоги у закладах дитячого оздоровлення і відпочинку. Усі умови перебування мають суворо відповідати встановленим нормам. Діти повинні отримати найкращий можливий сервіс, а батьки мають бути спокійні за умови відпочинку своїх дітей. Прошу ці питання взяти на особистий контроль також Міністра охорони здоров’я Раїсу Богатирьову.

Друге: харчування дітей повинно бути якісним, різноманітним і безпечним. Особисто прошу Міністра аграрної політики і продовольства Миколу Присяжнюка і глав регіональних адміністрацій допомогти в цьому, і гасло «Все краще – дітям» втілити у реальність. Також вимагаю, щоб Міністерство охорони здоров’я (Р.Богатирьова) і Державна інспекція захисту прав споживачів (С.Орєхов) запровадили постійний моніторинг і перевірки якості продуктів харчування, які постачаються влітку у дитячі заклади. Повторюю: у всьому, що стосується здоров’я наших маленьких громадян, компромісів, недбалості не може бути.

Третє: протипожежна безпека і громадський порядок у місцях відпочинку дітей. Треба забезпечити постійну практичну роботу в цих напрямах. Тобто, не виїжджати на гасіння, а попереджувати пожежі, не допускати небезпечного поводження з вогнем. Не розслідувати надзвичайні події, а зробити так, щоб сумнівні особи на гарматний постріл не наближалися до місць, де відпочивають діти. А також забезпечити обов’язкове чергування рятувальників на пляжах, контроль за поведінкою на воді. Це особиста відповідальність Міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка і Голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Михайла Болотських.

Не менш важливим завданням є забезпечення безпеки дітей за місцем проживання, на дорогах.

Учора на Першому національному каналі було показано сюжет про жахливу трагедію в Бердичеві. На дитячому майданчику загинула дівчинка. Виявляється, обладнання майданчика не було належним чином закріплене. Хто його встановлював? Хто давав дозвіл на експлуатацію? Як взагалі могла з’явитись ця споруда на порушення будівельних норм? І скільки ще таких небезпек для дітей у наших містах?

Усе це треба негайно і ретельно розслідувати. Про результати прошу доповісти мені особисто. А винні посадові особи повинні бути безумовно звільнені й притягнені до відповідальності.

Крім того, я вимагаю, щоб негайно місцеві органи влади і служби технічного нагляду провели суцільне обстеження всіх дитячих, спортивних майданчиків, атракціонів та інших об’єктів для відпочинку дітей. І зробили принципові висновки щодо можливості їх експлуатації.

Життя і здоров’я наших дітей і онуків – це найцінніше, що є у нашому світі.

Літній оздоровчий сезон для дітей України ми з вами повинні відпрацювати, як то кажуть, «на відмінно». Це – завдання Президента, це – наш обов’язок.

Ми повинні працювати і на перспективу. Тому сьогодні на розгляд Уряду виноситься Концепція Державної цільової соціальної програми оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів на період до 2017 року, яка передбачає:

- збереження та розвиток мережі дитячих оздоровчих закладів, в тому числі державних підприємств України «Міжнародний дитячий центр «Артек» і Український дитячий центр «Молода гвардія»;

- забезпечення доступності та якості послуг із оздоровлення та відпочинку;

- створення сприятливих умов для відновлення та зміцнення здоров’я дітей у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку;

- розвиток творчих здібностей дітей.

Шановні члени Уряду!

На виконання соціальних ініціатив Президента України Уряд сьогодні затвердить Державну цільову соціальну програму підтримки сім’ї до 2016 року, метою якої є збереження традиційних сімейних цінностей, посилення мотивації до реєстрації шлюбів, свідомого народження та виховання дітей, а також підвищення соціального захисту дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Сьогодні ми також маємо схвалити проект Указу Президента України «Про Стратегію розвитку інформаційного суспільства в Україні», розраховану на 2013-2020 роки. Реалізація Стратегії дасть змогу підвищити національну конкурентоспроможність у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, забезпечить якість і доступність адміністративних послуг для громадян, а також послуг у сфері освіти, медицини, соціального захисту населення.
Переглядів: 368 | Додав: adminbogv | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz